Recept na pampeliškový med
Už v květnu září nejeden trávník žlutými pampeliškami. Můžete je plést do věnce, pudrovat se s nimi, dělat frkačky, ale hlavně z nich uděláte výborný med, který v zimě provoní váš čaj.
Co potřebujete:
- pampelišky (asi 250 květů)
- 1 l vody, 1 kg cukru
- šťávu ze 2 citrónů
Nejdřív nasbírejte pampelišky. Trhejte je během slunečného dne, ať jsou květy otevřené co nejvíc. Můžete je i propláchnout, ale potom se z nich vyplaví i pyl.
Převařte vodu, nalejte ji do nádoby a nechte vychladnout.
Vložte do nádoby pampelišky a na chladném místě nechte stát celý dlouhý den. V teple mají výluhy tendenci se kazit, tak pozor. Druhý den pampeliškový výluh sceďte přes plátno do hrnce, z pampelišek vymačkejte co nejvíc vody, aby jí byl opravdu litr. Kdyby bylo méně, vodu přilejte. Opět by měla být převařená a vychladlá.
Potom přisypte cukr, vymačkejte šťávu z citronů a nechte pomaličku vařit a probublávat. Cukru je potřeba tolik, aby byl med dost hustý a nezkazil se. Medu dopřejte dost času, aby byl dost hustý. Můžete konzistenci vyzkoušet tak, že na studený talířek kápnete trochu medu a po vystydnutí odhalíte reálnou konzistenci. S konzistencí si vyhrajte - my už měly verzi úplně tvrdou (málo vody, ale plno chuti) i příliš tekutou (hodně vody, která se nestihla vyvařit, a med zplesnivěl).
Až bude med hustý tak akorát, nalejte ho do skleniček. Po vychladnutí můžete skleničky pomalovat a dát někomu med jako dárek. Mňam!