Poslušně hlásíme, že máme prázdniny. Moc se omlouváme, ale výjimečně krabičky odešleme 6.5., nejdéle 10. 5. Platí to pro objednávky od pondělí 29.4. Odjeli jsme odpočívat. Děkujeme za pochopení!

Recept na pampeliškový med

Už v dubnu září nejeden trávník žlutými pampeliškami. Můžete je plést do věnce, pudrovat se s nimi, dělat frkačky, ale hlavně z nich uděláte výborný med, který v zimě provoní váš čaj.

IMG_5055-mensi

🔸 Pampeliškový med
Letos jsem experimentovala a zkusila jsem pampelišky nasekat do včelího medu, aby se uchovalo maximum vitamínů. Protože máme med pastový, rozehřála jsem ho minutku na nejnižším stupni vařiče, do kastrůlku s medem jsem napěchovala nasekané pampeliškové květy a nechala 2 dny odstát v ledničce. Potom jsem med zase minutku zahřála a přes sítko slila do skleničky. Ze zbytků medových pampeliškových květů jsem si uvařila čaj. Ten byl!

🔸 Pampeliškový sirup
Pampeliškové květy nakládám do převařené a vychladlé vody. Většinou množství odhaduji, ale květy jsou vodě vždy ponořené a čouhají ven. Zkrátka maximalizuji výkon. Nejsem moc zastánce poměrů 1 kg cukru na 1 litr vody, ale má to asi nejlepší konzistenci, podobnou medu. Pokud vám ale jako mně nevadí spíš sirup, klidně vyzkoušejte tento recept. 

600 ml vody a 400 g cukru

Sirup jsem zahřívala na slabém ohni, nepřevařovala a slila do vyvařených skleniček. Protože to bylo teplejší, než jsem plánovala, obrátila jsem je na vystydnutí dnem vzhůru a třeba se chytnou a déle vydrží.

0668e490-9231-4959-a6aa-58d0f31818f4

🔸 Postup na převařený hustý pampeliškový medosirup 1:1

Převařte vodu, nalejte ji do nádoby a nechte vychladnout. 

Vložte do nádoby pampelišky a na chladném místě nechte stát celý dlouhý den. V teple mají výluhy tendenci se kazit, tak pozor. Druhý den pampeliškový výluh sceďte přes plátno do hrnce, z pampelišek vymačkejte co nejvíc vody, aby jí byl opravdu litr. Kdyby bylo méně, vodu přilejte. Opět by měla být převařená a vychladlá. 

6d58256a-c185-4183-b08f-d0f1630c240c

Potom přisypte cukr (1 kg na 1 l vymačkaného výluhu), vymačkejte šťávu z citronů a nechte pomaličku vařit a probublávat. Cukru je potřeba tolik, aby byl med dost hustý a nezkazil se. Medu dopřejte dost času, aby byl dost hustý. Můžete konzistenci vyzkoušet tak, že na studený talířek kápnete trochu medu a po vystydnutí odhalíte reálnou konzistenci.  S konzistencí si vyhrajte - my už měly verzi úplně tvrdou (málo vody, ale plno chuti) i příliš tekutou (hodně vody, která se nestihla vyvařit, a med zplesnivěl).

Až bude med hustý tak akorát, nalejte ho do skleniček. Po vychladnutí můžete skleničky pomalovat a dát někomu med jako dárek. Mňam!

pampe_nahled