Dopravu s Balíkovnou máme jen za 55 Kč. Odesíláme do druhého dne, aby u vás hravé krabičky byly co nejdříve! <3

Recept na pampeliškový med

Už v květnu září nejeden trávník žlutými pampeliškami. Můžete je plést do věnce, pudrovat se s nimi, dělat frkačky, ale hlavně z nich uděláte výborný med, který v zimě provoní váš čaj.

Co potřebujete:

  • pampelišky (asi 250 květů)
  • 1 l vody, 1 kg cukru
  • šťávu ze 2 citrónů

Nejdřív nasbírejte pampelišky. Trhejte je během slunečného dne, ať jsou květy otevřené co nejvíc. Můžete je i propláchnout, ale potom se z nich vyplaví i pyl.

0668e490-9231-4959-a6aa-58d0f31818f4

Převařte vodu, nalejte ji do nádoby a nechte vychladnout. 

Vložte do nádoby pampelišky a na chladném místě nechte stát celý dlouhý den. V teple mají výluhy tendenci se kazit, tak pozor. Druhý den pampeliškový výluh sceďte přes plátno do hrnce, z pampelišek vymačkejte co nejvíc vody, aby jí byl opravdu litr. Kdyby bylo méně, vodu přilejte. Opět by měla být převařená a vychladlá. 

6d58256a-c185-4183-b08f-d0f1630c240c

Potom přisypte cukr, vymačkejte šťávu z citronů a nechte pomaličku vařit a probublávat. Cukru je potřeba tolik, aby byl med dost hustý a nezkazil se. Medu dopřejte dost času, aby byl dost hustý. Můžete konzistenci vyzkoušet tak, že na studený talířek kápnete trochu medu a po vystydnutí odhalíte reálnou konzistenci.  S konzistencí si vyhrajte - my už měly verzi úplně tvrdou (málo vody, ale plno chuti) i příliš tekutou (hodně vody, která se nestihla vyvařit, a med zplesnivěl).

Až bude med hustý tak akorát, nalejte ho do skleniček. Po vychladnutí můžete skleničky pomalovat a dát někomu med jako dárek. Mňam!